Träningsdagbok

Träningsdagbok

Träningsdagbok

Noteringar från träning med guldklimparna. Vad som gått bra, mindre bra, vad jag ska träna på nästa gång etc.

Morgonträning Bhombis

2007 GenerelltPosted by Susanne Mon, November 19, 2007 11:29:39

Det var ett par dagar sen jag och klimpen tränade så imorse laddade jag med kycklingfilé-godis som var över från Lydility-träningen igår när vi gick ut på prommisen. På väg hem stannade vi och tränade i en övergiven hästhage. Bhombis var väldigt glad och taggad. smiley

Linförighet

Sätter sig snabbt (!). Jag lyckas komma ihåg att börja med rätt fot efter halterna, det gör faktiskt skillnad och starterna går bättre. Tränar inga stjärt-in övningar för han sätter sig perfekt varje gång. Olika tempon går bra, men där missade jag en gång med extra-kommandot, märks skillnad direkt.

Ställande under gång

Det var det här jag egentligen ville börja träna. Vi gjorde det för jätte-jätte-längesen... över ett år sen tror jag. Vet inte om han faktiskt kom ihåg det här, jag trodde inte han kom ihåg "Stå"-kommandot heller, men det gick jättebra. Jag använde handtecken som hjälp och han stod still medan jag gick vidare. Ibland förstår jag ingenting... Är han världens smartaste hund? smiley

Platsliggning

Inga problem alls, han är så avslappnad att jag undrar ett tag om han somnat! smiley

Nästa gång

Träna platsliggning när jag ser en grupp andra hundar någonstans. Ställande med gång igen. Var det bara en engångs-företeelse att det gick så himla bra?

  • Comments(0)//traningsdagbok.bhombis.se/#post8

Inomhus med två träningsivriga klimpar

2007 GenerelltPosted by Susanne Wed, November 07, 2007 23:15:21

Hade lite kyckling över så jag tänkte bara köra ett kort pass inomhus, en hund i taget. Satt Bhombis på sin plats och började med Lydia, men så fort jag gav ett kommando kom han... smiley Eehh... det var ju inte meningen.... kände att allt blev så rörigt så jag gjorde bara kontaktövningar med prinsessan (utan kommandon så att brorsan JÄTTEIVRIG GLUFS skulle sitta still).

Sen var det dags för Bhombis. Tänkte träna target nu med båda tassarna stilla på mattan. Lydia kan ju inte "stanna kvar" så husse skulle passa henne i soffan, men det fungerade inte så lång stund. Snart var båda runt targeten. Förresten gillar jag inte vår target. Ska skaffa en större musmatta och träna in den istället.

Tyckte allt blev bara rörigare så vi körde några inkallningar (var ju inte så svårt inomhus med kyckling, haha) och sitt som de båda kan.

Men det måste ju fungera att träna en hund medan den andra sitter still brevid. Jag kan ju lära Lydia stanna kvar, men det hjälper ju inte om hon är som brorsan och OCKSÅ vill visa att hon minsann kan om jag säger ett kommando...

Jaja... kanske är ett lyxproblem. Det är ju roligt att båda guldklimparna är ivriga. smiley

  • Comments(0)//traningsdagbok.bhombis.se/#post6

Träningsplan, måndag

2007 GenerelltPosted by Susanne Mon, November 05, 2007 10:33:34

Har nu fått lite inspiration från guru-boken och tidigare träningsinlägg. Det här är vad vi ska träna idag.

LYDIA

1. Fotgående / Ingångarna och sättningarna

Mål: Raka sittningar intill vänster ben varje gång

Ska pröva att shejpa in det utan koppel. Utmana genom flytta höger/framåt. Ev. lägga till kommando "Fot". Använd supergodis.

Plan B. Hjälp till genom att säga "Sitt"

Plan C. Handhjälper.

Plan D. Träna in nostarget först.

Resultat: Hon envisades med att sitta framför mig... Fick använda Plan C och mycket uppmuntran vid förflyttningarna. Men avslutade med en toppensättning!

2. Kontaktövningar

Mål: Längre ögonkontakt varje gång

Från sittande/liggande/stående med godis i handen och nedlagda på marken.

Resultat: Efter den sista övningen för ingång/sättande fortsatte vi (mer av en slump än planerat av mig) med sidgående med kontakt. Lydia var så uppåt och glad, hade ögonkontakt i säkert 50 meter med godisstopp! Gick en GD plus ägare ca 20 meter ifrån oss, men h*n var inte alls så intressant som matte!!! Min toppentjej! smiley

BHOMBIS

1. Apportering

Mål: Hålla fast apporten i 2 sekunder tills jag ger kommandot "Loss". (Nästa gång: Bra ingående RUNT mig.)

Ska träna "håll fast" separat, hunden sittande. Om han släpper apporten tar jag bara upp den och försöker igen. Ev utmana lite genom att dra lätt i apporten, belöna när han tar i för att hålla fast föremålet.

Resultat: Avskyr att behöva skriva det här, men jag har tänkt fel. Det är sittandet han har problem med. Att han släpper apporten verkar vara sekundärt. Han blir så glad med apporten i munnen (!!!) att han vill backa och väntar på kommandot för att släppa. Inga problem att hålla apporten i 2 sekunder. Däremot att sitta still alltså. Måste konsultera guru-boken igen. smiley

2. Rutan

Mål: Sända till ruta på 4-5 m avstånd.

Använda vår tasstarget. Visa honom var jag lägger den i rutan (mitten). Belöna direkt när han kommer till mitten av rutan. Repetera endast 2-3 gånger.

Resultat: Jag klumpade mig ju förstås. Vi var ca 5 meter ifrån. Han stannade flera gånger på väg mot rutan. Till slut såg han tasstargeten men jag var så fokuserad på att få dit honom att jag inte förberett med godis och fick fumla en massa innan jag kunde kasta det åt honom. Suck. Andra gången gick det bättre. Tredje gången var vi för långt ifrån (mitt fel igen), ca 10 meter från rutan. Fick gå med honom halvvägs och "påminna" om targeten. Men jag tror vi kommer att fixa det här. Måste bara skärpa mig lite. Bhombis gillade iaf träningen, han var överlycklig över att få tänka och jobba med nåt nytt tror jag. Busade och försökte sno konerna när jag skulle plocka ihop dem....

  • Comments(0)//traningsdagbok.bhombis.se/#post5

Apportering och fotgående

2007 GenerelltPosted by Susanne Tue, October 30, 2007 15:52:11

Var på jättebra humör efter mötena som gick så bra idag så tänkte passa på och träna hundarna, en och en i hundgården. Började med Bhombis och hade söndagens nästan perfekta apportering i minnet....

Han var glad för att han skulle få jobba. Hade laddat med en massa olika supergodis. Men så blev han distraherad av några hundar som gick förbi. Han sitter kvar, men inte med fokus på mig direkt... smiley Jaja... när hundarna gått förbi kunde jag börja. Kastar apporten. Han springer iväg. Bra gripande. Men vad i hxolerjklo..... Han släpper den FRAMFÖR mig! Jag får backa några steg, han tar upp den och verkar ha glömt allt det han gjorde sist så bra. Så till slut blev det ett bra sättande.

Prövade några gånger till, och det blev bättre. Fortfarande lite för snabb med att släppa apporten, men han kommer på sig själv och tar upp den. Fria följet gick bra, jag är nog lite för snabb i starterna, måste tänka mig för. Sättandet och svängarna fungerade iaf bra.

Sen var det prinsessans tur. Tänkte börja med fritt följ eftersom vi tränat sidgående i koppel på promenaderna. Insåg genast att jag planerat vår träning helt fel. Hon sätter sig en meter ifrån mig. Fick börja med sättandet vid sidan. MASSOR med beröm och godis varje gång hon satte sig intill mig.

Det verkade vara antingen eller för lilltjejen - antingen jättejättenära (superbra!) eller en meter ifrån. Mystiskt. Ska läsa i guruboken om det står något där om olika sätt att träna in sånt, godiscirkeln fungerade inget vidare. Eller kanske bara frishejpa in det...?

  • Comments(0)//traningsdagbok.bhombis.se/#post4

Yippee för apportering!

2007 GenerelltPosted by Susanne Sun, October 28, 2007 17:29:12

Ett tag trodde jag att vi ALDRIG skulle få till det här. Men idag när jag och Bhombis var i hundgården och Lydia fick kyckling och gos av husse framför TVn så hände det.

Bhombis var jättetaggad för vi hade inte tränat på ett par dagar. Vi gick ut till hundgården, jag gav kommandot fot och klimpen kommer direkt och TRYCKER sig mot mitt vänsterben och tittar upp på mig. Herregud, vilken start tänkte jag...

Kastade iväg apporten. Han sitter kvar. Jag säger apport och han... ja, ok, han rusar väl inte fram i galopp, men travar glatt iväg iaf. Tar upp apporten, jag ger en liten hjälp för honom att gå runt mig (det är ju ganska nytt) och han gör det direkt, sätter sig ner vid vänstra sidan, tryckt mot mitt vänsterben igen med apportbocken i munnen och utan att tugga.

Jag blev så överlycklig. Han fick alla kycklingbitarna jag hade. Vi rusade in och hundarna fick varsitt köttkex. Jag var så himla glad! Tack min fina guldklimp för du är så super-duktig!!! smiley

  • Comments(0)//traningsdagbok.bhombis.se/#post3

Apportering med 2 hundar

2007 GenerelltPosted by Susanne Wed, October 17, 2007 19:07:14

Precis när jag skrivit rubriken förstod jag vad dubbeltydigt det var, hehe....

Efter kvällsprommisen körde jag Morgan till stationen som skulle se matchen Sverige-Nordirland ikväll. Nu har jag precis tränat dem i hundgården. Eller... jag tränade mest Bhombis och apporteringen.

Jag är jättenöjd med att han inte tuggar. Att han ikväll stod still när vi började att bara hålla fast och inte trampade runt mig.

Inte nöjd med ingångarna igen. Försökte få honom att gå runt men det blev bara rörigt. En gång tappade han apporten när jag höll på och försökte visa vart han skulle gå, men då hämtade han självmant den och kom tillbaka till min vänstra sida. Då blev jag impad!

Ska läsa på i min guru-bok nu om det finns några bra tips där för ingångarna.

Det var inte så lätt med två hundar i hundgården när man skulle träna. Nästa gång tar jag dem en och en igen.

Gick in och tränade stanna kvar med Bhombis medan jag körde kontaktövningar med Lydia. Försökte få längre och längre ögonkontakt. Hon är väldigt glad och arbetsvillig så det här går riktigt bra. Tränade lite target-övningar med Bhombis. Imorgon ska jag träna tidigare på dagen så jag kan använda konerna utomhus.

Ska försöka få tag på tränaren vi hade förut i Enköping, hon var jätteduktig.

Nästa gång

Kontaktövningar med längre kontakt - Lydia

Targetträning med koner - Bhombis

  • Comments(0)//traningsdagbok.bhombis.se/#post2

Kvällsträning

2007 GenerelltPosted by Susanne Tue, October 16, 2007 22:15:13

Har inte tränat apporteringen på ett par dagar... lite slarvigt av mig. Men nu var Bhombis peppad! Han är verkligen härlig att träna med när han är på det här humöret, så ivrig och full-i-f*n och kontaktsökande på samma gång.

Vi tränade bara först väldigt kort i hundgården, Lydia fick stanna inne med husse.

Bhombis har börjat med något mysko när han är sådär extraglad vid träningen. När jag fotar in honom vid starten hoppar han som en känguru. Jag brydde mig inte om det förut för det är så härligt att se honom glad... Kanske inte är något stort problem, det är bara de första gångerna han gör så.

Sättandet är något snett fortfarande, måste träna mer på dem. Körde först ett par hållanden. Var jättenöjd med att han inte tuggade. Däremot blir han överlycklig (!) och börjar trampa runt mig. Sedan kastade jag apporten. Han väntar perfekt. Jag väntar tills han tittar upp mot mig innan jag ger kommandot. Jag tjatade inte om ingången ikväll.

Fritt följ i en mörk hundgård var väl ingen hit, men Bhombis var duktig. Lite långsam ibland vid starterna.

Sedan tränade vi inomhus. Bhombis fick se på under "stanna kvar" när jag tränade kontaktövningar och sitt. Tänkte träna lite sidgående, men det blev för mycket för Bhombis, han kom direkt liksom för att visa hur det skulle gå till, hahaha.

Fick sätta honom igen och fortsatte kontaktövningarna med Lydia. Försöker utöka tiden hon måste titta på mig innan hon får godiset. Hon är så duktig, man kan riktigt se på henne hur hon försöker vara till lags och göra rätt, sötnosen.

Till nästa gång:

Sidgående med Lydia och sättande vid halt.

Raka sättanden med Bhombis. Apportering - ska nog börja med ingående "runt" mig istället, kanske är lättare. Mer target-träning för rutan - introducera konerna.

  • Comments(0)//traningsdagbok.bhombis.se/#post1