Träningsdagbok

Träningsdagbok

Träningsdagbok

Noteringar från träning med guldklimparna. Vad som gått bra, mindre bra, vad jag ska träna på nästa gång etc.

BHBK 6 mars

2008 GenerelltPosted by Susanne Thu, March 06, 2008 22:28:50

Ikväll var första träffen på Tävlingslydnadskursen. Vår instruktör heter Janet, verkar vara väldigt trevlig. Träffade en annan tjej som vi gått Aktivitetskursen tillsammans med för 2 år sen. Kul kul. Ännu roligare var att det fanns EN TILL LEONBERGER på kursen! Snacka om oväntat! En leonbergertjej, men vi kunde tyvärr inte hälsa på henne för hon var i vecka 2 på löpet och så fort vi kom 5 meter ifrån började Bhombis pipa och ha sig. Larvpotta. Det fanns en söt tollar-tjej som löpte också. Bhombis blev lite till sig emellanåt men det var bra träning.

Efter en introduktion började vi med platsliggning. Klockrent, fast jag vågade inte gå så långt från klimpen, han låg brevid löptikarna (4-5 meter ifrån). Han var jätteduktig! Sen blev det apporteringsträning. Känns ganska bra. Vi tränar ju apportering med vattengruppen.

Här var det träning med leksak, lämna i vänster hand. Jaja... jag berättade att vi hållit på och träna det länge fast det kanske inte syntes. Janet sa att vi gjorde allt rätt och det var bara att träna på så skulle poletten trilla ner. Jättekul att träna iaf, och väldigt bra att träna med så mycket störning (andra hundar och löptikarna). Gick faktiskt väldigt bra allting, Bhombis var på hela tiden, ivrig och verkade tycka det var jättekul. Guldklimp!

Bhombis verkade charma vår instruktör. Hon tyckte han verkade härlig och busig. (Är det bara ett annat ord för ouppfostrad?) Hon hade faktiskt tävlat i lydnad med 2 (ej egna iofs) leonberger. Var ju himla kul!

Det var ett par hundar som stirrade upp sig mot oss och Bhombis gjorde ett försök till utfall mot en av dem. Jag sa ifrån och sen uppförde han sig bra faktiskt. Min duktiga kille! :-)

Sen var det fotgående. Eller rättare sagt, bara sättandet. Precis när Janet kom till oss fick Bhombis något spel och jag blev både irriterad och less. Är det något vi verkligen tränat på är det ju sidgående och han sätter sig ju jättenära, tittar upp mot mig och... ja alltså han KAN det där!!! Det kunde man inte tro i början när Janet var där. Men sen skärpte han till sig. Skönt! Vi skulle träna bara sättandet, det var i en ovan miljö så vi skulle backa till det.

Vi avslutade med platsliggning igen och sen hade vi fika och lite eftersnack. Träning till nästa gång: Sättandet vid fotgående. Träna momenten i vardagslydnaden också. Apportering - avlämnande i vänsterhanden (Hohoho... det känner vi ju igen!)

En annan trevlig tjej på kursen hade en tollartik och de bor här ute - brukar tydligen gå förbi här på baksidan. Hundarna brukar voffa på henne... hmm.... den sista tiden har det varit många som vet vem jag är pga hundarna och jag har ingen aning om vem de är. Lite pinsamt faktiskt.

Kurslitteratur var förutom tävlingsreglerna i lydnadsklasserna (t.o.m. elit!) en bok av Memea Mohlin som heter Tävlingslydnad. Jättekul - jag har 3 andra böcker av henne men inte den här.

Ska bli spännande!

  • Comments(0)//traningsdagbok.bhombis.se/#post14

3:e lektionen 23 feb

VattenträningPosted by Susanne Sat, February 23, 2008 16:18:26

Apportering

Träna en-vägs apportering: Sätt hunden. Lägg ner apportbocken. Gå 2 meter. Ge kommando, få hunden att apportera a-b till dig (ev backa).

Träna med tamp: Få hunden att bära tampen utan tugg. Ta med på prommisarna.

Träna med lång tamp: För att kunna kampa lite - få bättre grepp. Kan också fylla dunk med vatten/sand och låta honom dra den. Eller hitta nån som kan avvara en gammal fender. smiley

Nostarget

Klicka in vänsterhanden som nostarget för att underlätta avlämnande av apport.

Budföring

Träna budföring med tampen!

Blog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog Image

  • Comments(0)//traningsdagbok.bhombis.se/#post13

2008-02-09 Andra lektionen

VattenträningPosted by Susanne Sat, February 09, 2008 16:08:27

Klickerträning - Apportering

Klickertränade apporteringen - delmomentet att hålla fast. Har antagligen haft för bråttom när det lossnade med apporteringen för Bhombis håller inte apporten stilla. Måste backa i träningen.

Mål till nästa gång:

Säkert greppande, fasthållande och avlämnande i handen. Klickertränas 10 ggr/dag, 3 min/gång.

Budföring

Också läxa till nästa gång. Eftersom det sitter ska vi bara köra ett par gånger med husse eller syrran nästa helg.

  • Comments(0)//traningsdagbok.bhombis.se/#post12

Kurs 15 dec

LydilityPosted by Susanne Sat, December 15, 2007 22:53:16

Började med 8:an, sen bugningar. De gick jättebra! Sen gjorde vi "bordet". Det har vi ju tränat lite på i skogen och det gick hur bra som helst. Lite segt sättande, men det var ganska halt på bordet så det var kanske inte så konstigt.

Hade fått i uppgift att fundera ut vilka tricks hon skulle ha fallenhet för. Skulle alltså hitta vad hon gör naturligt av sig själv och sen skulle vi bygga ett tricks efter det. Det Lydia gör naturligt som jag kom på är: Hoppa, lägga en tass på mig, och lägga huvudet i mitt knä.

Baserat på det skulle vi göra "High 10", få henne att sätta sig långt bak på rumpan och få upp båda framtassarna mot mina händer. Det gick jättebra, men vi nådde inte riktigt fram - det blev mer som att hon satt och kramade om min godisarm med sina armar... hehe

Sen körde vi apporteringsövningar med rått ägg! Hon älskar rå äggula så det var kanske lite av en prövning, men det gick bra. Det blev en liten spricka tror jag i ägget på slutet. Sen var det dags för teori om lugna signaler och signaler som hundar visar när de går från att visa lugn till aggressivitet. Tror Lydia hoppar över halva skalan ibland när vi möter andra hundar men det är kanske jag som missar några lugnande signaler som ögonblink på vägen?

Vi avslutade med agility-övningar och det var kul som vanligt för Lydia är så himla hoppvillig. smiley Vi tränade framåt med nostarget - gick också kanonbra sen jag fick tips om att lägga godis på targeten. Sen körde vi slalomövningar med nostargeten.

Gungan var lite läskig på slutet igen då hon gärna hoppar av en halvmeter för tidigt, men jag tror vi kan fixa det om vi tränar lite till. Längdhoppet gick superbra!

Till nästa gång har vi fått i hemläxa att träna apport (med vilket objekt som helst) och Lydia ska ta apporten och följa efter mig med apporten i munnen när jag backar. Inte så lätt tror jag, men vi får pröva!

  • Comments(0)//traningsdagbok.bhombis.se/#post11

Tredje lektionen 1 dec

LydilityPosted by Susanne Mon, December 03, 2007 06:38:34

Frågade Maria om varför vi tränar in musmattan som nostarget istället för tasstarget. Det var för att det var lättare att träna in en nostarget, att hunden mer naturligt ville nosa på mattan än ställa sig på den.

Vi började med 8:orna. Hmm... Lydia tyckte inte alls det var kul nu. Mystiskt. Sen fortsatte vi med snurrorna vid sidan om. Och därefter att lyfta benen, var lite svårt för jag är ju inte särskilt vig, så att lyfta rätt ben och locka med godis blev rena balansakten. Får nog träna massor på det. smiley

Bugningarna gick väldigt mycket bättre!

Nostargeten hade vi ju inte tränat på - har fortfarande inte köpt en musmatta - och det gick inte så bra heller. Antingen förstår prinsessan inte riktigt vad jag vill eller så tycker hon det är tråkigt.

Skulle vilja träna med hundarna inomhus en och en men har fortfarande inte kommit på något bra sätt för det utom att stänga in en hund...

Sen fortsatte vi med targeten på bordet för att träna in grunden till det momentet. Det gick väl inte heller så bra.

Så skulle vi börja med grunden till fjärrdirigeringen. Stå - sitt - ligg. Vi fick träna med godiset nära nosen så att hundarna var kvar på samma plats utan att ta ett steg framåt vid varje "Stå".

Över till agility-delen! Med Maria på ena sidan hindret hoppade Lydia själv! Jätteskönt, för då slipper jag flämta mig över varenda gång, hehe. Körde också banor med 2 hinder och tunneln och nu var tunneln dubbelt så lång som sist. Det gick också jättebra, hon var riktigt duktig och verkade tycka att det var helkul.

Vi lät hundarna busa loss lite. Sen blev det filmtajm, såg Turid Rugaas film om lugnande signaler. En massa hundar som mötte varandra och hur de kommunicerade. Var riktigt intressant.

Att träna på till nästa gång

- Se förra inlägget samt Sitt-Stå-Ligg till fjärren

  • Comments(0)//traningsdagbok.bhombis.se/#post10

Andra lektionen 27 nov

LydilityPosted by Susanne Wed, November 28, 2007 08:54:52

Andra lektionen blev uppskjuten till tisdag kväll eftersom Maria hade haft bilproblem hela morgonen i lördags och sen glömt nycklarna.... Bilproblem är ju aldrig kul och om det börjar gå fel så fortsätter det ju oftast....!

Först ska jag skriva att Lydias löp börjar nog när som helst för alla killar tycker hon luktar jättegott. Vet inte om det är därför som hon helt plötsligt verkar lugnare och istället för att försöka skrämma bort dem är jätteintresserad av dem och har börjat med lekinviter? Blev lite konstigt för jag hade ju förra gången sagt till de andra deltagarna att hon inte fick hälsa på någon, skulle bara vänja sig vid att de var där, och den här gången var hon supersocial och ville hälsa på alla... Jag börjar känna mig som ett förkläde på 1800-talet som får gå emellan och påminna henne och den kille hon leker med om att hon är en fin flicka och inte intresserad av sånt... smiley

Vi fick börja med åttan. Jag hade ju inte tränat på det, men det gick ju jättebra med godis. Så bra att vi fick köra en lite svårare variant med snurr på respektive sida i motsols också. Lydia är väldigt lätt att jobba med, godisintresserad, alert, följsam och bryr sig inte om de andra hundarna när vi ska göra något ihop.

Sedan gjorde vi bugningar. Har ju lite problem med att hon börjar jättebra men sen ibland lägger sig ner, det är ju inte meningen. Maria föreslog att hålla en hand under magen. Det fungerade bra hälften av gångerna.

Så skulle vi börja träna in framåtsändande med en nostarget med musmatta. Kom i efterhand att undra varför den inte kunde användas som tasstarget...? MÅSTE köpa en bra musmatta, har ju behövt en ny länge till Bhombis nu också som jag tränar med tasstarget. Det fungerade jättebra de första gångerna när jag höll i mattan, sen blev det väl tråkigt. Gjorde ett uppehåll som Maria föreslog och var bara tråkig. Försökte igen och sen med mattan på marken och sist med matten en bit bort. Får träna mycket mer på det här.

Så började vi träna lite apportering med morötter. Blev jätteglad för att hon faktiskt tog moroten i munnen flera gånger. Ville gå bort med den. Men vad i... hon som aldrig gillat grönsaker speciellt vill ju ÄTA den! smiley Får nog börja träna med apportbocken istället...

Sen hade vi paus och gick igenom skillnaderna mellan retning, muta och belöning.

Till sist blev det agility-delen med en liten bana med hopp över hinder och tunneln. Nu hoppade hon faktiskt själv (skönt, för jag orkar inte skutta runt som en känguru). Och hon kröp igenom en DUBBELT så lång tunnel som sist! Hon var bara såååå duktig! smiley

Att träna under veckan

Åttorna med extra snurr motsols på varje sida

Bugningarna med hand under magen så att hon inte lägger sig

Köp musmatta och träna framåtsändande med mattan som nos-(tass-?)target

Apportering - bara att hålla

  • Comments(0)//traningsdagbok.bhombis.se/#post9

Morgonträning Bhombis

2007 GenerelltPosted by Susanne Mon, November 19, 2007 11:29:39

Det var ett par dagar sen jag och klimpen tränade så imorse laddade jag med kycklingfilé-godis som var över från Lydility-träningen igår när vi gick ut på prommisen. På väg hem stannade vi och tränade i en övergiven hästhage. Bhombis var väldigt glad och taggad. smiley

Linförighet

Sätter sig snabbt (!). Jag lyckas komma ihåg att börja med rätt fot efter halterna, det gör faktiskt skillnad och starterna går bättre. Tränar inga stjärt-in övningar för han sätter sig perfekt varje gång. Olika tempon går bra, men där missade jag en gång med extra-kommandot, märks skillnad direkt.

Ställande under gång

Det var det här jag egentligen ville börja träna. Vi gjorde det för jätte-jätte-längesen... över ett år sen tror jag. Vet inte om han faktiskt kom ihåg det här, jag trodde inte han kom ihåg "Stå"-kommandot heller, men det gick jättebra. Jag använde handtecken som hjälp och han stod still medan jag gick vidare. Ibland förstår jag ingenting... Är han världens smartaste hund? smiley

Platsliggning

Inga problem alls, han är så avslappnad att jag undrar ett tag om han somnat! smiley

Nästa gång

Träna platsliggning när jag ser en grupp andra hundar någonstans. Ställande med gång igen. Var det bara en engångs-företeelse att det gick så himla bra?

  • Comments(0)//traningsdagbok.bhombis.se/#post8

Första lektionen 18 nov

LydilityPosted by Susanne Sun, November 18, 2007 15:16:17

Först teori. Inte använda "Nej", inga koppelkorrigeringar eller någon annan form av negativ förstärkning. Lydility går ut på att lära sig använda sin hunds egna fallenheter på bästa sätt och att öka samspelet mellan förare och hund.

Det första vi gjorde var tricks. Skulle göra 8:an. Det gick jättebra, Lydia var hur duktig som helst! Klart man vill följa en bit kyckling när man inte fått någon frukost, haha. Själv hade jag lite svårt med kopplet som strulade till det hela tiden, kändes ibland som om man blev mumifierad av smalt läder...

Skulle sen göra bugning (lekinvit). Gick ju jättebra sist, men den här gången fungerade det inte. Jag slängde mig på marken och försökte göra mig jättekul, men det närmaste vi kom var ligg med långsamt nedläggande av baken.

Sedan sidgående, fast utan krav på att hunden skulle gå på vänster sida. Godis vid svängningar. Det gick bra. Så skulle man få hunden att sätta sig utan kommando när man stannade, det gick också bra.

Slalompinnarna var ställda så det inte var så mycket svängningar mellan dem. Hade kyckling i handen så det var lätt att leda henne mellan dem.

Tunneln vägrade Lydia att gå igenom sist och det var likadant när vi prövade nu. Hon kilar in för att hämta godiset, sen backar hon ut innan jag hinner runt. Jag fick krypa in själv baklänges, då gick det jättebra. Så jag kröp ett par gånger, Lydia kröp efter. Duktig tjej!!

Nu gillade hon inte gungbrädan. Hon hoppade på och av. Men hon gick iaf på den. Får ta ett steg i taget.

Hopphindren fungerade jättebra. Men jag måste också hoppa, om jag springer vid sidan gör hon likadant. Jaja... behöver väl kondis...

Långhoppet däremot var perfekt. Långt, fint hopp av prinsessan utan att jag måste hoppa!!!

När lektionen var slut fick vi pröva att träna lite själv. Vi hoppade lite och sen prövade vi tunneln igen. Efter att ha krupit baklänges först några gånger så var det som att det plötsligt släppte för Lydia. Hon kröp själv!! TRE gånger! Vi avslutade där för både hon och jag var så glada!

  • Comments(0)//traningsdagbok.bhombis.se/#post7
Next »